tirsdag den 23. februar 2010

Vinter OL - Damernes træning

Ifølge rygterne går damernes træning meget godt, men vi ved, at det ikke altid betyder fejlfrie programmer, når det virkelig gælder. Vi må vente at se. Imens må vi nøjes med disse billeder:


Canadiske Cynthia Phaneuf poserer under sin træning.


Yuna Kim udfører sin signaturpiruette (bent-leg layover camel spin).


Amerikanske Rachael Flatt ved træning.


Mirai Nagasu udfører sin smukke spiralsekvens.


Miki Ando i et nyt kostume. Hun afslutter damernes korte program i nat (noget hun ikke var glad for).


Mao Asada udfører sin spiralsekvens.


Et nyt kostume til det korte program?


Australske Cheltzie Lee lander et spring. Lee fik mulighed for at deltage ved Vinter OL, da israelske Tamar Katz ikke fik lov.


Akiko Suzuki poserer.


Joannie Rochette udfører sin spiralsekvens. Kun få timer forinden hørte hun om sin mors død.

(Billeder fra daylife.com)

Vinter OL forudsigelser - Damerne

Damernes disciplin er helt klart den mest populære blandt fans, men denne kan ende som en skuffelse baseret på denne sæson, da de fleste damer har kæmpet med nerver og spring. Forhåbentligt har de bare gemt energien til Vinter OL.

The One to Beat:

Yuna Kim (KOR) – Det allerstørste pres af alle kunstskøjteløberne vil ligge på den regerende verdensmester Yuna Kims spinkle skuldre, da Sydkorea selvfølgelig håber på at få den første OL-(guld)medalje i kunstskøjteløb nogensinde. Kim er den mest alsidige af damerne, da hun både har gode spring, solide piruetter og smuk præsentation. Hendes 3lutz-3tåloop er den mest solide 3-3 kombination blandt damerne, men desværre landede hun den ikke ved Grand Prix Finalen, og så har hendes tripel flip også givet problemer. Kvaliteten af hendes elementer er så høj, at hun kan tåle at lave nogle fejl og stadig vinde, men har hun en mindre nedsmeltning, ville en anden dame bestemt have chancen for at tage sejren. Vinter OL har det også med gøre noget mærkeligt for favoritten i damernes disciplin: de sidste 3 gange blev guldet vundet af underdogen.

De andre guldfavoritter:


Mao Asada (JPN) - De fleste er overbevist om, at Asada kunne have vundet guld ved sidste OL, hvis hun havde været gammel nok. Sidenhen har tingene gået dog lidt ned af bakke (hun vandt godt nok VM 2008), da hendes spring er blevet mindre solide. Asada udfører hverken en tripel salchow eller tripel lutz i sine programmer, og hun har derfor satset alt på at udføre den sværeste tripel, nemlig hendes varemærke tripel axelen; hun planlægger et i sit korte og to i sit lange program. Dog har Asada indtil videre denne sæson ikke landet en i sit korte program, hvilket kan føre hende uden for guldrækkevidde med det samme. Oveni det har hendes koreografi modtaget kritik for at være for dyster og ikke fremhæve hendes styrker. Ved 4CC lignede det dog, at hun var ved at få styr på springene, så der er stadig håb for at Japan kan forsvare guldet.

Miki Ando (JPN) - Den regerende VM-bronzemedalist håber selvfølgelig på at forbedre sig fra sin katastrofale 15. plads fra Torino 2006, hvilket dog ikke burde være så svært. Hun har skøjtet solidt denne sæson, men ikke spektakulært, da hun har været konservativ og undladt sin 3lutz-3loop og 2xel-3tåloop i sine programmer indtil videre (hun planlægger dog ikke at udføre sin quad salchow ved OL). Hun får dog brug for de svære spring, da hendes piruetter eller præsentation ikke er nær så god som de andre pigers. Så vil hun have fat i guldet, skal hun udføre flere spring end de andre.

Joannie Rochette (CAN) - Den regerende VM-sølvmedalist har haft en svingende sæson, hvor hun endnu ikke har formået at fulføre to nogenlunde rene programmer i samme konkurrence. Derudover er det uklart, om hun kan tackle morens nylige død, eller om det vil påvirke hendes skøjteløb i en negativ retning. Rochette har god præsentation og solide spring (men ingen 3-3 kombination), og hun er en af de få damer, der har udført 7 tripelspring i sit lange program denne sæson (ved de nationale mesterskaber). Uanset hvad der sker, vil hun altid have publikums opbakning.

Dark Horses:

Carolina Kostner (ITA) - Selvom Kostner vandt EM, kan hun ikke rigtigt anses for at være en medaljefavorit pga. hendes tendens til nedsmeltninger: man ved aldrig hvilken Carolina der dukker op til konkurrencen. Hun endte på en 6. plads ved begge sine Grand Prix'er, og ved forrige VM endte hun helt nede på en 12. plads efter et langt program, der ikke indeholdt ét eneste rent tripelspring. Kostner har dog elementerne til at vinde guldet, da hun har en 3flip-3tåloop kombination, god fart over isen og solid præsentation. Forhåbentligt vil hendes dårlige nerver ikke dukke op ved dette OL.

Akiko Suzuki (JPN) - Suzuki runder den stærke trio af japanske damer af. Suzuki har været sæsonens overraskelse, da hun vandt Cup of China, bronze ved Grand Prix Finalen og sølv ved 4CC, og så har hun flere gange udført et langt program med 7 tripelspring. Dommerne har dog ikke givet hende særlige gode scores for programkomponenter, men forhåbentligt har hendes solide resultatet fået dem til at ændre mening.

Rachael Flatt (USA) - USA har vundet en OL-medalje i damernes disciplin siden 1968, men der vil ikke være det store pres på de amerikanske piger om at vinde en medalje i år. Flatt har dog en chance, da hun er super solid mht. til spring. Hun har planlagt en 3flip-3tåloop kombination i begge programmer og udfører 7 tripelspring i sit lange program, men hendes andre elementer er knap så stærke, så andre skal fejle for at hun kan få medalje.

Mirai Nagasu (USA) - Dette OL vil være Nagasu første store seniorkonkurrence, og hun har da også sagt at hun først satser på at være medaljefavorit til næste OL. Alligevel har hun potentialet til at overraske. Nagasu vil for første gang i sæsonen udføre sin 3lutz-3tåloop og kombineret med gode piruetter og spiralsekvenser, burde hun få en solid score. Hendes svaghed ligger i det lange program, hvor flere af hendes spring gerne bliver nedgraderet.

Laura Lepistö (FIN) - Hun vandt sølv ved EM på trods af, at hun kun udførte 2 tripelspring (3tåloop-3tåloop) i sit lange program. Samme fremførelse ved OL vil ikke skaffe hende en medalje, men dommerne plejer at give hende gode programkomponenter, så lander hun endelig sine 6 planlagte tripelspring, kan en medalje blive hendes.

Hold også øje med:
Alena Leonova (RUS) havde en god Grand Prix sæson, men tabte pusten ved GPF og EM. Damernes disciplin er sidste chance for russiske OL-guld, men helvede skal fryse over, før det sker. Elene Gedevanishvili (GEO) vandt bronze ved EM. Kiira Korpi (FIN) endte på en 4. plads ved EM.

Mine forudsigelser:
Guld - Yuna Kim
Sølv - Miki Ando
Bronze - Mao Asada

Se hele listen af deltagere her.

OBS! Damernes korte program begynder i nat kl. 01.30.

Isdansernes podium


En ny æra i isdans er begyndt!

Vinter OL - Virtue og Moir snupper guldet

Der blev igen skrevet historie, denne gang i isdans, da et ikke-europæisk isdansepar for første gang tog OL-guld. Endnu en russisk dominans blev brudt, og det må være lidt deprimerende for Rusland at vide, at de ikke har vundet guld i kunstskøjteløb ved dette Vinter OL. De kan dog trøste sig med, at top 5 har russiske trænere.


Tessa Virtue og Scott Moir skøjtede, hvad der lignede en PERFEKT fridans til "Adagietto" fra Gustav Mahlers Symphony No. 5. Selvom 11.000 tilskuere højt heppede "Canada!" ved Virtue og Moirs indgang på isen, bevarede parret roen under hele program og formåede at udføre deres trinsekvenser, twizzles og løft uden noget besvær. Deres trinsekvenser modtog level 3, men deres løft og twizzles fik level 4, men det mest imponerende var dommernes score: Parret fik 43 styks +3'er i GOE og fire 10.00'er i programkomponenter. Deres fridans score på 110.42 point var aftenens højeste og selvfølgelig deres personlige bedste, og med deres samlede score på 221.57 point vandt de konkurrencen med 5.83 point. Virtue og Moir på hhv. 20 og 22 år er dermed det yngste isdansepar, der vinder OL-guld. Dette beviser, at det nye bedømmelsessytem ikke kræver, at isdanserne skal vente til at det bliver "deres tur". Lad os bare håbe at OL-guld ikke får dem til at pensionere (de mangler stadig VM-guld).


Amerikanske Meryl Davis og Charlie White havde ligeledes et super program til "The Phantom of the Opera", der fremhævede deres fart og dynamiske skøjtestil. Highlights i deres program var deres superhurtige twizzles og løftet, hvor Davis balancerer på White frie ben. Parret modtog de samme levels på deres elementer som Virtue og Moir og fik faktisk et 10-tal i deres programkomponenter. På trods af et fradrag på et forlænget løft modtog deres fridans aftenens andenhøjeste score med 107.19 point, hvilket selvfølgelig er deres personlige bedste. Ligesom guldmedalisterne fik Davis og White en OL-medalje i deres første forsøg, her sølv.


Oksana Domnina og Maxim Shabalin forblev ligeledes på deres tredjeplads og forhindrede dermed et nordamerikansk sweep af podiet. Programmet til musikken fra filmene "The Double Life of Véronique" og "Requiem For A Dream" havde ikke den samme fart eller kompleksitet som de to toppar, men de skøjtede fridansen som godt de kunne taget i betragtning af skader og manglende træningstid. Deres fridans scorede 101.04 point, hvilket er et sæsons bedste.

Amerikansk Tanith Belbin og Benjamin Agosto endte på en lidt utaknemlig 4. plads. Deres program var dynamisk og dramatisk, og man kunne gøre argumenter for, at deres fridans burde have været scoret som aftenens tredjebedste. Deres score på 99.74 point var dog stadig deres sæsons bedste.

Federica Faiella og Massimo Scali skøjtede et smukt program og endte på en 5. plads, hvilket er deres hidtil højeste placering ved et Vinter OL.

Isabelle Delobel og Olivier Schoenfelder havde et følelsesladet program til musikken fra "La Quete". Deres program var ikke så finpudset, men en 6. plads er ikke dårligt, når man tager Delobels graviditet og skade i betragtning. En fin afslutning på en lang karriere.

Resultat
GULD - Tessa Virtue and Scott Moir CAN – 221.57
SØLV - Meryl Davis and Charlie White USA – 215.74
BRONZE - Oksana Domnina an Maxim Shabalin RUS – 207.64
4. Tanith Belbin and Ben Agosto USA – 203.07
5. Federica Faiella and Massimo Scali FRA – 199.17
6. Isabelle Delobel and Olivier Schoenfelder FRA – 193.73
7. Nathalie Pechalat and Fabian Bourzat FRA – 190.49
8. Sinead Kerr and John Kerr GBR – 186.01
9. Jana Khokhlova and Sergei Novitski RUS – 185.86
10. Alexandra Zaretsky and Roman Zaretsky ISR – 180.26
11. Emily Samuelson and Evan Bates USA – 174.30
12. Anna Cappellini and Luca Lanotte ITA – 167.32
13. Nora Hoffman and Maxim Zavozin HUN – 167.23
14. Vanessa Crone and Paul Poirier CAN – 164.60
15. Ekaterina Bobrova and Dmitri Soloviev RUS – 163.35
16. Anna Zadorozhniuk and Sergei Verbillo UKR – 163.15
17. Cathy Reed and Chris Reed JPN – 159.60
18. Christina Beier and William Beier GER – 149.64
19. Xintong Huang and Xun Zheng CHN – 145.52
20. Penny Coomes and Nicholas Buckland GBR – 143.61
21. Kamila Hajkova and David Vincour CZE – 133.81
22. Allison Reed and Otar Japaridze GEO – 132.32
23. Irina Shtork and Taavi Rand EST – 115.18

Se flere detaljer her.